Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

9 Φεβ 2016

Διευκρινήσεις Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου για το ζήτημα της Κυνόσουρας

Όπως διαπίστωσα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται πολύς  λόγος για την αίτηση ακύρωσης, που εγώ μαζί με πολίτες της Σαλαμίνας καταθέσαμε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα της Κυνόσουρας. Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα να κάνω τις απαραίτητες διευκρινήσεις, προς ενημέρωση των πολιτών. Συγκεκριμένα:
Στις 22 Οκτωβρίου του 2015 καταθέσαμε ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης κατά του ΟΛΠ, του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και ήδη κατά των (α) Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (β) Οικονομίας και Ανάπτυξης, (δ) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και (δ) Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συμπροσβαλλόμενες  είναι (Α)  η σιωπηρή  άρνηση της Διοίκησης και ήδη τελική εκτελεστή  διοικητική πράξη, λόγω της άπρακτης παρόδου των 90 ημερών από την κατάθεση της από 15 Μαίου 2015 αίτησης μας για οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια καθώς και (Β) κάθε συναφής πράξη η παράλειψη της Διοίκησης και ειδικότερα, κάθε πράξη  της Διοίκησης που αφορά στο διαγωνισμό παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, άρα και της χερσαίας ζώνης λιμένος στην οποία περιλαμβάνονται οι επίδικες αρχαιότητες. Νομικό έρεισμα της αιτήσεως μας είναι η παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, του ν.3028/02, των διατάξεων του κοινοτικού και ενωσιακού κεκτημένου και των Διεθνών Συμβάσεων Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με την αίτηση της 15ης Μαίου 2015 για οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια, η οποία κατατέθηκε ενώπιον του ΟΛΠ ΑΕ, του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητούσαμε να ανακληθούν οι εξής πράξεις:
1-η υπ’αρ.ΥΑ 8216/38/13/14.2.2013 (ΦΕΚ 68/ΤΑΑΠΘ/8.3.13), με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση για συμπλήρωση/αλλαγή των όρων δόμησης και χρήσης γης στην περιοχή του Ναυπηγοεπισκευαστικού λιμένα Πειραιά. Σε αυτήν αναφέρεται ότι στα Αμπελάκια και την Κυνόσουρα Σαλαμίνας επιτρέπεται η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα (απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.Κ.Μουσουρούλη)
2-και η απόφαση της 5ης συνεδρίασης της ΕΣΑΛ με αριθμό 4/18.3.2003 που εγκρίνει τους όρους δόμησης και τις χρήσεις της γης του Ναυπηγοεπισκευαστικού Λιμένα, όπως προτάθηκαν από την ΟΛΠ ΑΕ και κυρώθηκαν με την απόφαση 8216/4.4.2012 (ΦΕΚ 184/ΤΑΑΠΘ/27.9.12)
Στο κείμενο της, κάναμε αναφορά στις αποφάσεις υπ’αρ.16821/1.11.64 και 11707/14.6.66, με τις οποίες κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος η θέση «Μαγούλα Σαλαμίνας» όπου βρίσκεται και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων, στις ΥΠ 27702/25.1.69 και ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ02/16973/665/26.3.82 υπουργικές αποφάσεις με θέμα τον χαρακτηρισμό του χώρου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας ως αρχαιολογικού και ιστορικού τόπου, στην ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ02/54404/3270/17.10.01 απόφαση με την οποία θεσμοθετήθηκαν οι Ζώνες Α και Β Προστασίας στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας  και στην ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/Α1/Φ26/125027/5240/23.12.2011 απόφαση περί «μη έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του ναυπηγείου ιδιοκτησίας της εταιρίας ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ ΑΕ εντός της Ζώνης Α, αδόμητης απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας, νήσου Σαλαμίνας» που εκδόθηκε βάσει της από 18.10.2011 ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Βασικός μας ισχυρισμός είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση «Μαγούλα» Σαλαμίνας όπου και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων (στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ο όρμος των Σεληνίων και οι νησίδες Άγιος Γεώργιος και Ψυττάλεια)  αφορά σε σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο. Η προστασία τους δε, αποτελεί συνταγματική επιταγή και επιβάλλεται από τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας. Αιτούμαστε δε, ο χώρος αυτός να αναπλαστεί προς  εξυπηρέτηση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος.
Είναι προφανές ότι οι συμπροσβαλλόμενες κανονιστικές πράξεις  της Διοίκησης βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεράσπιση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Ας σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθούν εδώ και χρόνια να αποκαθάρουν τον ιστορικό τόπο της ναυμαχίας από τις συνέπειες της λειτουργίας των ναυπηγείων, που περιβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο και υποβαθμίζουν εντελώς την περιοχή.
Επίσης, η αίτηση ακύρωσης κάνει ευθεία αναφορά στην αντισυνταγματικότητα του διαγωνισμού παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και της χερσαίας ζώνης λιμένα, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και  η περιοχή της Κυνόσουρας. Στο τέλος αυτής δε, επιφυλασσόμαστε ρητά για κάθε δικαίωμά μας για δικαστική προστασία και εναντίωση σε περίπτωση παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, που θα επιφέρει μείζονες αλλοιώσεις και μη αναστρέψιμες βλάβες εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών ιστορικών χώρων, που η  αίτησή μας υπερασπίζεται.
Τα ως άνω είναι αδιαμφισβήτητα, σαφή και αληθή και προκύπτουν από το ίδιο το κείμενο της κατατεθείσας αίτησης ακύρωσης, η οποία  θα δικαστεί στις 11 Μαίου του 2016 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επειδή θεωρώ ότι υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης και επειδή η κοινή και συλλογική δράση για την προστασία της Κυνόσουρας είναι επιβεβλημένη, πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εγωισμοί για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Πέραν της όποιας  κριτικής, καλό είναι να γνωρίζουμε την αλήθεια, την οποία προσωπικά υπερασπίζομαι σε όλο τον δημόσιο βίο μου. Δράττομαι λοιπόν, της ευκαιρίας να τονίσω ότι  κάθε προσπάθεια για τη διάσωση της Κυνόσουρας είναι και ευπρόσδεκτη και επιθυμητή. Δηλώνω δε, δημοσίως και ευθαρσώς ότι θα στηρίζω και θα συμμετέχω σε κάθε πρωτοβουλία με αυτόν τον σκοπό, ενεργά και με όλες μου τις δυνάμεις.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/2/16 23:34

    Κύριε Χατζηπέρο έχετε απόλυτο δίκιο όταν λέτε "υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης". Θα μπορούσα να συμπληρώσω υπεύθυνη Διοίκηση είναι η ενημερωμένη Διοίκηση. Επειδή όπως φαίνεται δεν έχετε ενημερωθεί για το τελικό κείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης, (το οποίο συμπίπτει με το προηγούμενο και το οποίο εξαιρεί την Κυνόσουρα από την πώληση) ευχαρίστως να σας το αποστείλει η Επιτροπή για να ενημερωθείτε.

    Μέχρι να το παραλάβετε και επειδή η Σύμβαση με τα Παραρτήματα αριθμούν εκατοντάδες σελίδες, θα αντιγράψω τα επίμαχα σημεία τα οποία δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Κυνόσουρα γλύτωσε οριστικά και αμετάκλητα από τον ΟΛΠ και την Cosco.

    Κατ' αρχάς έχουμε το χάρτη 3.2 ο οποίος επιγράφεται Λεπτομερές Διάγραμμα και απεικονίζει τη χερσαία λιμενική ζώνη του ΟΛΠ.
    Στο χάρτη βλέπουμε με μπλε χρώμα το σύνολο της Α' Ζώνης το οποίο εξαιρέθηκε της Παραχώρησης μετά την πρώτη επίσκεψη της Διαπαραταξιακής στο γραφείο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.
    Αν θυμάμαι καλά το ανακοίνωσε και παρουσία σας την επομένη, όταν τον επισκεφθήκατε στο γραφείο του με την Δήμαρχο.

    Στη συνέχεια έχουμε το Παράρτημα 3.5 το οποίο περιγράφει τους Εξαιρούμενους Χώρους από την Παραχώρηση.
    Στη σελίδα 6 διαβάζουμε επί λέξη:
    “36) Η περιοχή που χαρακτηρίζεται ως αρχαιολογικός χώρος Ζώνης Α΄ (ΦΕΚ 305/Β/26-5-1982, 1459/Β/26-10-2001 και 1324/Β/11-10-2001), με εξαίρεση (α) τα ναυπηγεία που λειτουργούν στην περιοχή (β) την κεραία κινητής τηλεφωνίας, (γ) τα ιδιωτικά ακίνητα κατά μήκος της νότιας ακτής της χερσονήσου, (δ) το περίγραμμα ακτογραμμής της περιοχής που νοείται ως νοητή γραμμή που συμπίπτει με τα πραγματικά γεωγραφικά όριά της προς τη θάλασσα, τα οποία ορίζονται αποκλειστικά με σκοπό να πραγματοποιηθεί ο αντίστοιχος καθορισμός της θαλάσσιας λιμενικής ζώνης με την επιφύλαξη των συγκεκριμένων περιορισμών του παραρτήματος 6.2.(β)”.
    Εδώ περιγράφει με σαφήνεια την εξαιρούμενη Α' Ζώνη.

    Τέλος, στο Παράρτημα 6.2.(β), διαβάζουμε:
    “Με την επιφύλαξη του γενικού χαρακτήρα των προαναφερθέντων, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και μελέτη διαχείρισης (Master Plan), ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ να προβλέπει, επιτρέπει ή να ρυθμίζει αμέσως ή εμμέσως:
    Ι.Χ. Κάθε σχετιζόμενη με τον λιμένα δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένης της πρόσδεσης πλοίων), από τον ΟΛΠ ή Υποπαραχωρησιούχο του ΟΛΠ στις ακτές της Κυνόσουρας ή σε απόσταση 200 μέτρων ή μικρότερη από την ξηρά προς την Θάλασσα, από τα όρια των χωροθετούμενων αρχαιολογικών χώρων της Κυνόσουρας. Ο περιορισμός αυτός δεν εφαρμόζεται στα ναυπηγεία που λειτουργούν ήδη στην Κυνόσουρα καθώς επίσης και στην ακτή των ναυπηγείων και τη θαλάσσια περιοχή που κείται μπροστά από τις ιδιοκτησίες των ναυπηγείων”.
    Εδώ συμπληρώνει ότι σε απόσταση 200 μέτρων από τις ακτές της Κυνόσουρας δεν επιτρέπεται καμία λιμενική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένης της πρόσδεσης πλοίων.
    Πιο καθαρά δεν γίνεται.

    Μετά από τα παραπάνω κύριε Χατζηπέρο, δεν υπάρχει κανείς λόγος να ανησυχείτε για το την τύχη της Κυνόσουρας και τη συνέχιση της παρουσίας του ΟΛΠ και της Cosco εκεί.
    Η Κυνόσουρα σώθηκε οριστικά και αμετάκλητα.

    Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο αγώνας σταματάει εδώ. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να καθαρίσει η περιοχή από τις ρυπογόνες μονάδες, τα σαπιοκάραβα, τα σλοπ και όλες τις πηγές μόλυνσης και απαξίωσης των ιστορικών τόπων.
    Στον αγώνα μας αυτό σας χρειαζόμαστε αρωγό σαν εποπτεύουσα αρχή των δραστηριοτήτων της ναυπηγοεπισκευής και όχι μόνο. Θέλουμε να ελέγξετε περιβαλλοντικά και με κάθε τρόπο της δικαιοδοσίας σας, όλες τις ρυπογόνες μονάδες και να επιβάλετε τα πρόστιμα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για την κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και δεοντολογίας λειτουργία τους.

    Με εκτίμηση
    Γ. Κοκκινίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/2/16 01:25

    Kύριε Χατζηπέρο

    Σέβομαι τις καλές σας προθέσεις και ενέργειες για τους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας. Θα περίμενα όμως από σας μία ξεκάθαρη θέση εάν τελικά η Κυνόσουρα και ειδικά η Α Ζώνη γλύτωσε από την παραχώρηση στον ΟΛΠ και την Cosco. ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ είναι το ερώτημα που κάνω σε σας και οφείλατε να είχατε απαντήσει με την ανακοίνωση την οποία βγάλατε. Η έκφρασή σας, «Δράττομαι λοιπόν, της ευκαιρίας να τονίσω ότι κάθε προσπάθεια για τη διάσωση της Κυνόσουρας είναι και ευπρόσδεκτη και επιθυμητή.», αφήνετε να εννοηθεί ότι η Κυνόσουρα «παραδόθηκε» «δεν διασώθηκε», κάτι το οποίο δημιουργεί σύγχυση , ερωτηματικά και θολό τοπίο χωρίς ουσιαστικό λόγο , γιατί είναι ολοφάνερο από την Τελική σύμβαση παραχώρησης. την οποία έχει η Διαπαραταξιακή Επιτροπή και ασφαλώς έχετε και σεις , ότι η ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΣΩΘΗΚΕ.
    Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να αναγκασθεί και να βρεθεί στην δύσκολη θέση ο κ. Κοκκινίδης να σας απαντήσει δημοσίως , δημοσιεύοντας αποσπάσματα από την τελική Σύμβαση παραχώρησης, στην οποία φαίνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η Κυνόσουρα και ειδικά η Α Ζώνη γλύτωσε της παραχώρησης. Καλώς ‘όμως το έκανε διότι το κείμενό σας όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζει το σημείο αυτό αλλά αφήνει ερωτηματικά.
    Τελειώνοντας ως απλός πολίτης της Σαλαμίνας θέλω να σας ευχαριστήσω, για όλες τις ενέργειές σας για την διάσωση της αστείρευτης Πολιτιστικής και Ιστορικής κληρονομιάς του νησιού μας και είναι σίγουρο από της θέσεώς σας θα βοηθήσετε με κάθε τρόπο (όπως με λεπτομέρεια αναφέρει ο κ. Κοκκινίδης) στην επίτευξη του πιο πάνω σκοπού αφού μπορεί μία μάχη να κερδήθηκε ,Ο ΑΓΩΝΑΣ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και σε αυτό τον αγώνα είναι σίγουρο ότι θα σας έχουμε αρωγό.

    Μάνος Δερτούζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/2/16 17:54

    Δυστυχώς, όλα οφείλονται στην κατάρα των Ελλήνων την μιζέρια, γιατί εσύ κι όχι εγώ.
    Ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος το είχε εκφράσει με την κατσίκα του γείτονα.
    Η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας είναι δεδομένη και δεν πρέπει ούτε να αμφισβητείται ούτε και να καπηλεύεται. Μπορεί αυτή να οφείλεται σε ένα απλό κλικ του εγκεφάλου ή σε μια ευαισθησία ενός εκ των παραγόντων. Μπορεί όμως να οφείλεται και στην εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη παρουσίαση του όλου θέματος ενώπιον εκείνων που παίρνουν τις αποφάσεις. Όπως και να ΄χει όμως, καλές οι προσπάθειες, καλό το ενδιαφέρον, εκείνο όμως που μετράει στο τέλος είναι το αποτέλεσμα κι αυτό είναι πλέον προς στιγμή δεδομένο κι αναμφισβήτητο. Μπορεί στο τέλος της διαδρομής να αλλάξει γιατί τα συμφέροντα είναι τεράστια αλλά δεν μπορούμε τώρα αυτή τη στιγμή να μην αναγνωρίσουμε την επιτυχία της διαπαραταξιακής επιτροπής και των ανθρώπων της που άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα αυτό. Το έχω ξαναγράψει ότι το επίπεδο των υπαλλήλων αλλά και των εκάστοτε συμβούλων δεν βοηθάει στο χειρισμό σημαντικών θεμάτων που μας ενδιαφέρουν όλους σαν κοινωνία. Είναι απαραίτητο θέματα ειδικευμένα και σοβαρά να χειρίζονται αν όχι από επαϊοντες όπως έλεγε ο Σωκράτης και είναι δύσκολο να βρεθούν στην υλιστική αυτή εποχή που ζούμε, τουλάχιστον από ανθρώπους που διαθέτουν μόρφωση, κοινό νου, όρεξη για δουλειά και μεράκι που βάζουν το κοινό καλό πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον. Η σύσταση διευρυμένων διαπαραταξιακών επιτροπών για σοβαρά θέματα είναι αναγκαία όσο ποτέ.
    Ενας ή μια Δήμαρχος ειναι ανθρωπίνως αδύνατον να ασχοληθεί με όλα τα θέματα στη λεπτομέρεια τους, όμως αυτή κάνει τη διαφορά. Άρα οι επιτροπές είναι απαραίτητες αρκεί όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτές να λειτουργούν συλλογικά, με σεβασμό της ιδιότητας όλων και πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας. Αξίζουν λοιπόν πολλά συγχαρητήρια στη Δήμαρχο που συνέστησε αυτή την επιτροπή αλλά περισσότερα σε αυτούς τους ανθρώπους-μέλη που με ανιδιοτέλεια, μεγάλη προσπάθεια και όρεξη κατάφεραν μέσα σε χρόνο ρεκόρ να πετύχουν κάτι που φαινόταν αδύνατο. Το ότι η Σαλαμίνα σήμερα, σε αντίθεση με το χθες, έχει μία Δήμαρχο που αν μη τι άλλο δεν είναι αλαζών και καπηλευτής των πάντων, πρέπει όλοι μας να το εκμεταλλευτούμε και να συνεισφέρουμε στην κοινή αλλά τεράστιου μεγέθους προσπάθεια που καταβάλλεται από τη σημερινή δημοτική αρχή για επούλωση των πληγών και ανασυγκρότηση των δομών και της λειτουργίας του χρεοκοπημένου δήμου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.