Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

9 Ιουν 2018

ΑΡΑΤΟΣ-Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας. Στην αναζήτηση της ανθρωπότητας για ζωή εκτός του ηλιακού μας συστήματος


Στην αναζήτηση της ανθρωπότητας για ζωή εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ένα από τα καλύτερα μέρη που οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει είναι το Άλφα Κενταύρου, ένα σύστημα που περιέχει τα τρία πιο κοντινά αστέρια πέρα από τον ήλιο μας.
Μια νέα μελέτη που περιλαμβάνει την παρακολούθηση του αστρικού συστήματος Άλφα Κενταύρου για περισσότερο από μια δεκαετία από το παρατηρητήριο ακτίνων Χ Τσάντρα της ΝΑΣΑ παρέχει στους επιστήμονες ενθαρρυντικά στοιχεία για μια βασική πτυχή της πλανητικής κατοικησιμότητας
Υποδεικνύει ότι όλοι οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τα δύο πιο λαμπερά αστέρια στο σύστημα Άλφα Κενταύρου (Alpha Cen) πιθανότατα δεν "σφυροκοπούνται" με μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας ακτίνων Χ από τα αστέρια τους. Οι ακτίνες Χ και οι σχετικές επιπτώσεις από τον λεγόμενο Διαστημικό καιρό είναι πολύ επιζήμιες για την απροστάτευτη και ευαίσθητη στις μεταβολές του περιβάλλοντος ζωή, η οποία δέχεται άμεσες απειλές από υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, και έμμεσες απειλές με την καταστροφή, την απομάκρυνση αν θέλετε που σημειώνεται στις ατμόσφαιρες των πλανητών (μια τέτοια περίπτωση πιστεύεται ότι υπέστη ο πλανήτης Άρης στο δικό μας ηλιακό σύστημα).
Μια νέα μελέτη που περιλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση του Άλφα Κενταύρου από το παρατηρητήριο ακτίνων Χ Τσάντρα της ΝΑΣΑ, δείχνει ότι οποιοσδήποτε πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από τα δύο πιο φωτεινότερα αστέρια του συστήματος δεν "σφυροκοπείται" από μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας ακτίνων Χ από τα μητρικά τους άστρα. Αυτό είναι σημαντικό για τη βιωσιμότητα της ζωής στο πλησιέστερο σε εμάς αστρικό σύστημα πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Στο πλαίσιο της εικόνας βλέπουμε σε ορατό φως δυο αστέρες του συστήματος με τη χρήση δεδομένων του ΔΤ Τσάντρα από τις 2 Μαΐου του 2017 και η οποία έχει ληφθεί από τη περιοχή του συστήματος Άλφα Κενταύρου και της γύρω περιοχής. Το Άλφα Κενταύρου είναι ένα τριπλό σύστημα αστέρων που βρίσκεται μόλις τέσσερα έτη φωτός, ή περίπου 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα*, από τη Γη. Ενώ αυτή είναι μια μεγάλη απόσταση σε επίγειους όρους, είναι τρεις φορές πιο κοντά από το επόμενο πλησιέστερο αστέρι που μοιάζει με τον Ήλιο μας.
Εικόνα: Optical: Zdenek Bardon; X-ray: NASA/CXC/Univ. of Colorado/T. Ayres et al
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος11/6/18 08:50

    ΚΡΙΜΑ ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ,ΕΡΕΥΝΗΤΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ. ΤΕΤΟΙΑ ΑΞΙΑ ΑΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΤΕΡΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.