Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

19 Φεβ 2019

Άρατος - Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας Υπερπανσέληνος σήμερον !


Η Σελήνη κάθε 29 ημέρες εκτελεί μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη. Επειδή όμως η τροχιά αυτή δεν είναι κυκλική αλλά ελλειψοειδής, κάποιες φορές είναι κοντά στη Γη βρίσκεται δηλαδή στο λεγόμενο Περίγειο, και άλλοτε απομακρύνεται από τη Γη φθάνοντας στο λεγόμενο απόγειο της τροχιά της. Σήμερα η Σελήνη θα βρεθεί κοντά στη Γη, και τυχαίνει να βρίσκεται σε φάση Πανσελήνου. 
Θα δούμε τη Σελήνη φωτεινότερη κατά 14% περίπου και 30% μεγαλύτερη σε φαινόμενη διάμετρο από μια συνηθισμένη Πανσέληνο, γι’ αυτό και την ονομάζουμε Υπερπανσέληνο. 

Η φετινή χρονιά φιλοξενεί τρεις Υπερπανσελήνους με την πρώτη στις 21 του μήνα όπου είχαμε και ολική έκλειψη, η δεύτερη η σημερινή και η περισσότερο κοντινή στη Γη στα 356.761 χιλιόμετρα, ενώ η Τρίτη θα σημειωθεί στις 21 Μαρτίου.
Σήμερα το φαινόμενο θα λάβει χώρα (σε αστρονομική ώρα) στις 17:53 ώρα Ελλάδας, έξη ώρες μετά το περίγειο της τροχιάς της. Το κοντινότερο σημείο στη Γη έλαβε χώρα στις 11:07.
Ελπίζουμε να απολαύσετε τη σημερινή Υπερπανσέληνο, και ίσως ορισμένοι από εσάς κατορθώσετε και να την φωτογραφίσετε. Καλή παρατήρηση!
Πηγές:
Εικόνα 1:
Ακολουθήστε μας: https://www.facebook.com/Aratosastronomy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.