Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

7 Φεβ 2019

ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΗΔΕΝΙΚΉ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


Άρθρο της Λίνα Πάππα
Η Σαλαμίνα μας  έχει την τύχη αλλά και την ατυχία να είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού και το πιο κοντινό στις ακτές της Αττικής.
Τυχερή γιατί Υπερτερεί των υπόλοιπων νησιών σε Μέγεθος σε Ιστορικά, Θρησκευτικά, Αρχαιολογικά, Πολιτιστικά Μνημεία Παγκοσμίου Τουριστικού Ενδιαφέροντος και άτυχη γιατί Μειονεκτεί σε οργανωμένες υποδομές Τουριστικής προβολής Ανάπτυξης και φιλοξενίας.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΆ  ιστορικά στοιχεία της Σαλαμίνας (απομάκρυνση και μεταφορά του τοπικού ιστορικού αρχείου  ΓΑΚ)  Πολιτιστικά και Αρχαιολογικά Μνημεία, το Αρχαιολογικό μας Μουσείο (κατασκευής του Καποδίστρια), το πλούσιο σε εκθέματα Λαογραφικό μας Μουσείο (φιλοξενείται σε έναν μικρό χώρο κάτω από το Δημαρχείο), το Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης 17 αιώνα (πυρήνας Φιλικών κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με πρώτο τον ηγούμενο Γρηγόριο Κανέλλο και άλλους ήρωες πατριώτες), το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Δάσος των Κανακίων (στα έγκατα της αυλής του υπάρχει  Κρυφό
Σχολειό που λειτουργούσε κατά τα χρόνια την Ελληνικής υποδούλωσης στους Οθωμανούς Μουσουλμάνους) με το βυζαντινό Παρεκκλήσι του αγίου Ιωάννη του Καλυβύτη του 10ου Αιώνα.
Ο Άγιος Γεώργιος στο Γκίνανι 12ου αιώνα και ο Μεσαιωνικός οικισμός τριγύρω του (καταστρέφονται από τις καιρικές φθορές και τις κλοπές πρωτογενών υλικών κατασκευής τους)  ο Ομηρικός αρχαίος  οικισμός στην κορυφή του Παραθαλλάσιου λόφου στα Κανάκια (με ανύπαρκτη οδό πρόσβασης), το καταφύγιο και σπήλαιο του τραγικού Αρχαίου ποιητή Ευριπίδη με το ιερό του Διονύσου στις Κολώνες, ο πέτρινος Φάρος στο Ακρωτήρι Λυκόπουλο Νότια (κλειδωμένος και γεμάτος σκαλωσιές χρόνια), ο τύμβος των
Σαλαμινομάχων στην Κυνόσουρα (περιτριγυρισμένος από σπασμένους στιλευμένους αρχαίους τάφους Σαπιοκάραβα και Ναυπηγεία), το αρχαίο ελληνικό αθλητικό στάδιο Ολυμπιακών διαστάσεων στο λόφο του Καματερού (άγνωστο και ανεκμετάλλευτο τουριστικά), το Αρχαίο Λιμάνι στα Αμπελάκια (ιερός χώρος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας το 480 πχ. Δίπλα στα Ναυπηγεία που ευτυχώς απαγόρεψε πρόσφατη υπουργική απόφαση την έγκριση  της Δημοτική Αρχής και της Δημάρχου κ. Νάννου για ανάπτυξή τους τον Ιανουάριο του 2019 ), οι Ανεμόμυλοι στον λόφο Αγίου Νικολάου (μισογκρεμισμένοι), το σπίτι φιλοξενίας του ποιητή Άγγελου
Σικελιανού στην Φανερωμένη (παραμένει μόνιμα κλειστό για το κοινό), το κυκλοτερές ταφικό μνημείο 4ου Αιώνος στις Κολώνες (Ελάχιστοι γνωρίζουν που βρίσκεται).  Πλήθος  Βυζαντινών ναϊδρίων (άγνωστων στους κατοίκους και στους επισκέπτες) λόγω ότι δεν συμπεριλήφθηκαν ποτέ σε κανέναν τουριστικό Χάρτη και τουριστική εκδρομή ή θαλάσσια κρουαζιέρα όπως συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού.
Για την προβολή και ανάδειξη όλων αυτών των μνημείων δεν δημιούργησε ποτέ ο Δήμος της Σαλαμίνας μία Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες  αλλά αρκέστηκε σε  κάποιους ιδιωτικούς  χορηγούς και ανιδιοτελή ιδρύματα, εθελοντικές ομάδες ανθρώπων που με μεγάλη προσωπική θυσία χρόνου και χρήματος προσπαθούν  να καθιερώσουν την παγκόσμια αναγνώριση του σπουδαιότερου Ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας τιμώντας το Πολεμικό μας Ναυτικό και τους Απανταχού Σαλαμινομάχους Ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής τάξης την 22 Σεπτεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της,  ημέρα Ελευθερίας Πολιτισμού και Δημοκρατίας (βλέποντας τις προτάσεις Τουριστικής Ανάπτυξης τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες των έργων να καταλήγουν στο συρτάρι των αζήτητων του εκάστοτε Δημάρχου του Νησιού μας) αδιαφορώντας για την αξία και την κορυφαία σημασία της ανάδειξης και  συντήρησης των Τουριστικών  Ιστορικών και Αρχαιολογικών Μνημείων μας και για το μεγάλο μας κληροδότημα της ευθύνης  μας ως προστάτες της  ιστορικής μνήμης.
Συγκεκριμένα τα Αρχαία Μνημεία μαζί με  των Αμπελακίων πρέπει αναγνωριστούν από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Παγκόσμια μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς (τα οποία χαίρουν προσκυνήματος στα Σαλαμίνια  τιμούνται και αναγνωρίζονται από  50 πρεσβείες κράτη μέλη του ΟΗΕ)  μόνο έτσι  θα διασωθούν οι αξίες μας θα στηριχτούν διεθνώς και θα χρηματοδοτηθούμε μέσω ΈΣΠΑ  με προγράμματα πολιτιστικής και  τουριστικής Ανάπτυξης.
Είναι άδικο να μην συμπεριλαμβάνεται σε κανέναν τουριστικό χάρτη το νησί μας και σε καμία θαλάσσια κρουαζιέρα όπως τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού.
Να μην υπάρχουν αρκετές  τουριστικές μονάδες ικανές να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες και τους αθλητές και τις οικογένειες τους των παγκοσμίων πρωταθλημάτων όπως ο παγκόσμιος αγώνας  ορεινής ποδηλασίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα Κανάκια.
ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ - ΦΥΣΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ  
Αυτά είναι η προίκα της Σαλαμίνας  για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι και να την διαφυλάξουμε ακέραια για τις επόμενες γενιές!
ΛΙΝΑ (ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ) ΠΑΠΠΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ *ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ*

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/2/19 13:27

    Γειά σου ,Πασχαλίτσα καλά τα
    λες πολύ καλά ...
    Αυτή κατάλαβες σε ποιαν αναφερωμαι ε;καλωσόρισε τους έμπειρους αθλητες...ο άλλος έπιασε πάνω από μισό τραπέζι μόνος του,και μίλησε για πολιτισμό...
    "Πολιτισμός άγνωστη λέξη για το
    Νησί μας"
    Καλοί μου αθλητές να κάνετε ευχουλες και την προσευχουλα σας,οχι τυπικά,στ αληθινα για υγεία και επιτυχίες...
    Κι η Παναγιά μαζί σας,δίπλα σας...
    ΥΓ.
    Πασχαλίτσα...να πεις χαιρετισμούς στον Γιωργάκη...
    Εγώ ξέρω ότι είναι καλά,μου λέει νέα του ο φαρμακοποιος,λείπουν τα κείμενα
    του όμως κτλ.
    Καλό σου απόγευμα...
    Ο δεν χαμπαριαζω τίποτα
    "άνθρωπος'κυων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/2/19 16:51

    Όρτσα τα πανιά
    Στίχοι: Βαγγέλης Γκούφας & Μάριος Ποντίκας
    Μουσική: Αργύρης Κουνάδης
    1η ερμηνεία: Αντώνης Καλογιάννης
    Κόρη του Μαγιού, κυρά του φεγγαριού
    σ’ ανιστόρησα, παντοκρατόρισσα.
    Όρτσα τα πανιά, κόντρα στο Δεληβοριά
    είναι τ’ αμπάρια γεμάτα, π’ ανάθεμά τα, άγρια θεριά.

    Κοντυλογραμμέ , γραμμένη Παναγιά
    κόβω τα σκοινιά, ξεκόβω από στεριά.
    Όρτσα τα πανιά ...

    Την παράδεισο δεν την ξετίμησα
    για τη θάλασσα γελάς, παντάνασσα.
    Όρτσα τα πανιά ...

    Και την κόλαση δεν τη φοβήθηκα
    σ’ αξιώθηκα και λευτερώθηκα.
    Όρτσα τα πανιά ...


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.