Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

7 Φεβ 2019

Η θέαση του έναστρου ουρανού προκαλεί στον άνθρωπο δέος με την ομορφιά και την αλήθεια που κρύβει.


Εικόνα 1. Η γαλαξιακή σπείρα του Τοξότη όπως φωτογραφήθηκε κατά τη διάρκεια παρατήρησης βαθέος ουρανού της ομάδας ΑΡΑΤΟΣ - Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας στη Σαλαμίνα. Εικόνα Θάνος Σιδηρόπουλος 
Τα αγωνιώδη ερωτήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον ανάγκασαν τον αρχαίο σκεπτόμενο άνθρωπο στην όσο το δυνατόν καλύτερη απάντησή τους, προσπαθώντας άλλοτε με θεολογικό κι άλλοτε με ορθολογικό τρόπο να προσεγγίσει τα μυστήρια που πήγαζαν γύρω του. Παρατήρησε λοιπόν ότι οι καλύτερες και πιο δίκαιες ερμηνείες που έδινε στην εξήγηση των μυστηρίων αυτών ήταν οι ορθολογικές.

Απαντήσεις που στηρίζονταν σε θρησκευτικές και μεταφυσικές βάσεις συνήθως στερούνται λογικής, δεν αποδεικνύονται πειραματικά, και αυτό ήταν που διαχώρισε και εξακολουθεί να διαχωρίζει το θεολογικό από το επιστημονικό.
Ο πλανήτης μας καθημερινά παρουσίαζε τις οφθαλμαπάτες του, όπως η φαινόμενη κίνηση τηςουράνιας σφαίρας, σαν ένα κοσμικό ή και θεϊκό γεγονός από κάποια άγνωστη και ανώτερη δύναμη στην οποία έπρεπε να υποταχθούμε ή έστω να σεβαστούμε. Οι αρχαίοι αστρονόμοι κοιτώντας τον ουρανό σε μια ανέφελη νύχτα παρατήρησαν πολύ ορθά την συμπαντική αρμονία και μηχανική, και κατόρθωσαν όχι μόνο να δώσουν απτές επιστημονικές εξηγήσεις, αλλά και να αποδώσουν την μηχανική αυτή με πολύπλοκους μηχανισμούς όπως ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Παρατηρώντας τα αστέρια πρόσεξαν ότι σχημάτιζαν νοητά σχήματα μερικές φορές ζώων (ζωδιακός αστερισμός), ηρώων, μορφών κ.α. Οι αυθαίρετοι αυτοί σχηματισμοί από άστρα ονομάστηκαναστερισμοί. Εκείνοι που βρίσκονταν πάνω στην εκλειπτική, το νοητό μονοπάτι που ακολουθεί ο Ήλιος στη φαινόμενη κίνησή του ονομάστηκαν Ζωδιακοί αστερισμοί, τους οποίους οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι 3000 χρόνια πριν χρησιμοποιούσαν για την πρόβλεψη γεγονότων. Η απάτη αυτή γέννησε την αστρολογία η οποία δυστυχώς ισχύει μέχρι τις ημέρες μας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Θα έλεγε κανείς ότι οι αστερισμοί φαίνονται να είναι καρφιτσωμένοι πάνω στην ουράνια σφαίρα, δίνοντας την εντύπωση ότι όλα τα άστρα βρίσκονται στο ίδια επίπεδο.
Εικόνα 2. Ο αστερισμός του Ωρίωνα όπως προβάλλεται πάνω στη ουράνια σφαίρα, και οι πραγματικές αποστάσεις των αστέρων του από τη Γη. 
Όπως βλέπετε και στη παραπάνω εικόνα μόνο στο ίδιο επίπεδο δεν είναι. Στην πραγματικότητα τα αστέρια που προβάλλονται πάνω στην ουράνια σφαίρα απέχουν έως και χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη. Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει την απόσταση ανάμεσα στα αντικείμενα όταν εκείνα βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, και αυτό είναι που προκαλεί την οφθαλμαπάτη της ενιαίας έναστρης ουράνιας σφαίρας.
Παρόλα αυτά οι αρχαίοι αστρονόμοι κυρίως στη Ελλάδα κατόρθωσαν να μελετήσουν τα φωτεινά αυτά σημαδάκια τα οποία βρίσκονται πάνω σε ένα μαύρο φόντο, και από την μελέτη αυτή γεννήθηκε η μητέρα όλων των επιστημών…η Αστρονομία.
Γι’ αυτό λοιπόν όταν βρίσκεστε κάτω από το μεγαλείο του ουρανού αναρωτηθείτε πως αυτό το ουράνιο οικοδόμημα υπογραμμίζει την ασημαντότητα μας...
Εικόνα 3. Τμήμα του αστερισμού της Μεγάλης άρκτου "γνωστό" και ως κατσαρόλα ή "κουτάλα",  και οι πραγματικές αποστάσεις των αστέρων του από τη Γη.
Πηγές εικόνων 2 και 3:
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/2/19 16:24

    "ΝΟΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ"
    ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ...ΛΙΤΟ ΚΑΙ ΑΠΕΡΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΦΑΙΡΑ...
    ΚΥΡΙΕ ΓΚΙΚΑ.
    ΥΓ.
    ΕΝΑΣ ΤΟΞΟΤΗΣ "ανθρωπος'κυων"
    ΜΕ ΩΡΟΣΚΟΠΟ ΤΟΞΟΤΗ
    ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΔΙΑ...ΠΟΥ ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ"ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ"ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ...Συγνώμη δεν επεμβαίνω
    στην εργασία σας αλλά τα ζώδια της φωτιάς ακόμη κι αν συμβούν "δυσάρεστα γεγονότα στην ζωή τους...λένε απλα-παμε παρά κάτω
    τώρα"
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/19 19:29

      Αγαπητέ Κύριε ή Κυρία , ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Όπως λέει και το κείμενο η Αστρολογία δεν είναι επιστήμη διότι δεν αποδεικνύει επιστημονικά τους ισχυρισμούς της. Τώρα εάν κάποιος επιθυμεί να ακολουθεί και να υποστηρίζει κάτι που δεν ισχύει όπως είναι η Αστρολογία δικαίωμά του φυσικά ουδείς λόγος περί ορέξεως. Σκεφτείτε όμως οτι είμαστε στη χώρα που γιγαντώθηκε τόσο η Αστρονομία όσο και οι επιστήμες τις οποίες εκείνη γέννησε, και θα πρέπει από ευθιξία για να μην πω φιλότιμο, να απορρίπτουμε κάθε τι ανθελληνικό και αντιεπιστημονικό. Δεν ισχύουν τα ζώδια, και οι ζωδιακοί αστερισμοί είναι 13 και όχι 12 διότι ανάμεσα στον Σκορπιό και τον Τοξότη υπάρχει (ενα μέρος τουλάχιστον) του αστερισμού του Οφιούχου. Παρακάτω σας παραθέτω ορισμένα κατατοπιστικά στοιχεία πάνω σε αυτό

      1. ΚΡΙΟΣ: 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 13 ΜΑΪΟΥ
      2. ΤΑΥΡΟΣ: 14 ΜΑΪΟΥ – 19 ΙΟΥΝΙΟΥ
      3. ΔΙΔΥΜΟΙ: 20 ΙΟΥΝΙΟΥ – 20 ΙΟΥΛΙΟΥ
      4. ΚΑΡΚΙΝΟΣ: 21 ΙΟΥΛΙΟΥ – 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
      5. ΛΕΩΝ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
      6. ΠΑΡΘΕΝΟΣ: 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
      7. ΖΥΓΟΣ: 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
      8. ΣΚΟΡΠΙΟΣ: 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 29ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
      9. ΟΦΙΟΥΧΟΣ: 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
      10. ΤΟΞΟΤΗΣ: 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
      11. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
      12. ΥΔΡΟΧΟΟΣ: 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 11 ΜΑΡΤΙΟΥ
      13. ΙΧΘΕΙΣ: 12 ΜΑΡΤΙΟΥ – 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

      Βίντεο:
      https://www.youtube.com/watch?v=u486pTI4kV4

      Σας ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/2/19 00:59

    ΚΥΡΙΟΙ
    ΔΕΝ ΜΕ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΑΜΑΘΕΙΑ.
    ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ "ΚΟΛΗΜΑ"ΜΕ ΤΗΝ
    ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ.ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΜΩΣ "ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ"
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Σ ΕΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Σ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...
    ΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ"ΑΤΥΧΙΑ"ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΠΟΝΤΟΠΟΡΑ Σ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...ΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΜΟΥ ΕΠΙ 25 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ
    ΜΕ-ΜΙΚΑ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΠΟΛΥ "ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ"
    ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΑΤΝΑΛΛΑΓΗΣ ΣΚΕΨΕΨΕΩΝ -ΕΜΠΙΡΕΙΑΣ-
    ΑΠΟ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.
    ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ -ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ-
    ΥΓ.
    ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΘΟΡΜΙΤΙΣΜΟ ΜΟΥ.
    ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΩ...ΟΤΙ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟΨΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ "ΑΝΑΓΝΩΡΙΜΕΝΗ"ΕΠΙΣΤΙΜΗ...
    -----Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΙΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ-----
    ΕΓΡΑΨΕ Ο Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.
    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΟΙ.
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΕΓΩ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΣΤΗΜΗ ΣΑΣ...
    ΤΑΠΕΙΝΑ
    ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ
    ΣΥΓΝΩΜΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν ακόμα σε όλους τους τομείς της επιστήμης πράγματα τα οποία δεν έχουν εξηγηθεί ακόμα. Η επιστήμη δεν τα καταργεί απλά δεν ισχύουν μέχρι να αποδειχτούν. Δεν έχουμε δηλαδή την απαραίτητη γνώση για να ερμηνεύσουμε ορισμένα συμβάντα γύρω μας. Ο Γαλιλαίος για παράδειγμα στην εποχή του όπου υποστήριζε την κίνηση της Γης ήταν αιρετικός και παραλίγο να έχει την τύχη του Τζορντάνο Μπρούνο τον οποίο η ιερά εξέταση καταδίκασε στη πυρά. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί με υπευθυνότητα να αποκλείσει ή να υποστηρίξει τα όσα έχετε βιώσει αν εκείνα δεν αποδειχτούν με το πείραμα. Για περαιτέρω συζήτηση πάνω σε αυτό ακολουθήστε μας εδώ: https://www.facebook.com/groups/174408446026959/

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος8/2/19 20:52

    ΚΥΡΙΟΙ ΛΥΠΆΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΕΝΕΙΑ
    ΣΑΣ.
    ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗ ΣΑΣ
    ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ Η ΟΧΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ.
    Σ' ΟΠΟΙΟΝ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΦΘΕΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΤΙΣΟΙΧΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ.
    ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΣ.ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ
    ΚΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ.
    ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ
    ΟΛΑ ΕΩΣ ΕΔΩ.
    ΤΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.