Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

30 Ιουν 2020

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Ακύρωσε το 20 ήμερο Τέχνης & Πολιτισμού στην Ιχθυαγορά Σαλαμίνας για τρία τελάρα σαρδέλες!!!


Δυστυχώς, ο δήμος Σαλαμίνας με την απόφαση άρσης της αιγίδας του ακύρωσε πρακτικά το 20 ήμερο Τέχνης και Πολιτισμού, το οποίο προγραμματιζόταν να διεξαχθεί από  το Σάββατο 11 Ιούλη έως και την Κυριακή 2 Αυγούστου στην Ιχθυαγορά του Δήμου Σαλαμίνας.
Σας γνωρίζουμε ότι, ο δήμος Σαλαμίνας, δια του εκπροσώπου του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Παντελή Διολέτη και με την ανοχή του Δημάρχου, μας ενημέρωσε προφορικά την Πέμπτη 26 /6 /2020, ότι  ο Δήμος, δεν μπορεί να αναλάβει υπο την αιγίδα της εκδηλώσεις και θα μας παραχωρούσε μόνο το χώρο του καταστήματος στην Ιχθυαγορά, λόγου υψηλού κόστους!
Δηλαδή, τα  έξοδα επικοινωνίας (Αφίσα, πρόσκληση  του Δημάρχου, πανό).

Επίσης, μας ενημέρωσε, ότι  δεν μπορεί να διαθέσει τις μικροφωνικές του Δήμου, μιας και αυτές ήταν προγραμματισμένες για αλλού, (Το που, πότε και σε ποιους, το ξέρει μόνο αυτός)
Σημείωση: το πρόγραμμα και τις ημερομηνίες ο κ. Αντιδήμαρχος, τις είχε 10 ημέρες πριν στα χέρια του!!!
Όπως αντιλαμβάνεσται, για το Δήμαρχο και τους κυρίους αυτούς, η τέχνη στο δημόσιο χώρο, δεν είναι μια ζωντανή σχέση με τους ανθρώπους, μιας και αυτή, δεν εμπνέεται από το λαό και δεν έχει νόημα να επιστέφει και πάλι σε αυτόν.
Το καλλιτεχνικό έργο, δεν πρέπει να πάει εκεί δηλαδή που ζει, εργάζεται και βιώνει την καθημερινότητα της η κοινωνία και οι δημότες μας.
Για το FABBRICATO η απόφαση του Δημάρχου, είναι προσχηματική.
Η επίκληση της αδυναμίας του Δήμου, να μη τεθούν  εκδηλώσεις  υπο την αιγίδα, ακυρώνει στην πράξη την έκθεση και τις 20ήμερες την όποια τεχνική υποστήριξη αποτελεί πρόκληση, γιατί οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες σε όλες τις εκδηλώσεις είναι χωρίς αμοιβή και η είσοδος ελευθερη για τον κόσμο.
Λυπηρή διαπίστωση για τον τόπο είναι, ότι, για τον Δήμαρχο, οι τέχνες, οι καλλιτέχνες και το καλλιτεχνικό έργο που παράγουν, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η ποίηση, η λογοτεχνία, η μουσική ο χορός, η λαογραφία και οι  παραδόσεις του τόπου μας είναι περιττά πράγματα και δεν χρειάζονται για τους δημότες και έτσι, ως άλλο Υπουργείο Παιδείας, που έκοψε τα καλλιτεχνικά μαθήματα από τα σχολεία, έτσι ο δήμος έκανε το ίδιο σε άλλη κλίμακα!!
Να τους χαιρόμαστε!!!
Ναι κύριε Δήμαρχε! Η σχεση του Δήμου με τον πολιτισμό ταιριάζει απόλυτα με την ρήση του μεγάλου μας Μάνου Χατζηδάκη, ότι η σχέση που έχουν «… τα άλογα με τις παρελάσεις..».
Η τέχνη, η δημιουργική ανησυχία, εχει τα δικά της αισθητήρια και αντανακλάται με όλες τις εκφράσεις. Φαίνεται ότι εσείς και κάποιοι φερέλπιδες παράγοντες του πολιτισμού, γοητεύστε από την υποκουλτούρα, ακολουθώντας το παράδειγμα των προκατόχων σας.
Δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος,
Το FABBRICATO τόλμησε και άνοιξε διαύλους για να περάσει η σκέψη για να υψωθεί ο άνθρωπος και τα έργα τους
Εσεις κ. Δήμαρχε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού μετράτε με άλλη μεζούρα το έργα σας!
Αν δεν το γνωρίζεται κ. Δήμαρχε, οφείλεται να μάθετε, ότι οι τέχνες, είναι συμπορευόμενες με τις ανάγκες των δημοτών. Διαμορφώνουν  και διαπλάθουν ισχυρές προσωπικότητες, από το σχολείο και την εφηβική ηλικία και συνοδεύουν τους ανθρώπους μέχρι τέλους. Δημιουργούν  ατομικές και συλλογικές οντότητες που εργάζονται, ζουν και αλληλοτροφοδοτούνται,  με όρους ζωής και όχι κέρδους και εμπορίας αναγκών. Να γιατί είναι αναγκαία η τέχνη να διδάσκεται στα σχολεία, όχι ως τραγωδία, αλλά ως αξία!
Αυτές τις αξίες των τεχνών, μάλλον δεν τις αντέχεται. Το χειρότερο όμως είναι ότι αλλά στέκεστε και απέναντι τους, υποσκάπτοντας κάθε δημιουργική πρωτοβουλία που δεν είναι της αρεσκείας σας και των συμφερόντων σας
Τα FABBRICATO τόλμησε την έξοδο και σας κάλεσε να τολμήσετε και εσείς μαζί του στην Ιχθυαγορά της Σαλαμίνας. Εκεί που κτυπά η καρδιά και ο παλμός του νησιού Οι 20 ήμερες εκδηλώσεις και η έκθεση θα ήταν μια ανάσα στο κατακαλόκαιρο για τους κατοίκους και την ανάκαμψη της Ιχθυαγοράς.
Το FABBRICATO, σας κάλεσε να κάνουμε την αρχή στην Ιχθυαγορά του Δήμου της Σαλαμίνας δίνοντας ένα νέο στίγμα στο νησί και στη συνέχεια να αφήσουμε τις υποδομές ως παρακαθήκη στους επόμενους καλλιτέχνες,  ένα χώρο, για να ανθίσουν οι δημιουργικές ανησυχίες των νέων και των δημοτών σε όλα τα πεδία της τέχνης.

Δυστυχώς λόγοι περα και έξω από εμάς, παρα την ρητή υπόσχεση σας,  στο παρα πέντε ακυρώσατε την υποστήριξη σας, αίροντάς την αιγίδα του Δήμου.
Πρακτικά ακυρώσατε ένα απο τα σημαντικότερα γεγονότα για τρία τελάρα σαρδέλες. Τόσο ήταν το κόστος επικοινωνίας του 20 ήμερου!.
Να γνωρίζεται, ότι όποιος τόλμησε να φιμώσει τις τέχνες και τα γράμματα, στο τέλος, το πλήρωσε πολύ ακριβά και θα το πληρώσει. Για αυτό να είστε βέβαιοι!
Για το FABBRICATO, το «Ψυχή Ιχθύος», συμπυκνώνει τη σχέση των κατοίκων του νησιού σε όλες τις παραμέτρους του. Η Σαλαμίνα είναι νησί της ναυτοσύνης στην ειρήνη και τον πόλεμο.
Είναι νησί των ψαράδων, των αγροτών, των μεταλλεργατών, των ένστολων,  των ναυτών, των καπεταναίων και των μηχανικών που οργώνουν τις Θάλασσες για να βγει το ψωμί,  πότε αρμυρό και πότε γλυκό και άλλοτε ματωμένο.
Είναι νησί των εργατογειτονιών της Αθήνας και του Πειραιά που έφεραν «την ψυχή τους στην Κούλουρη» για μια ανάσα από το λιοπύρι της άνυδρης πόλης.
Σε όλους τους παραπάνω απευθυνόμαστε.
Δε φιλήσαμε και δεν φιλάμε τις κατουρημένες ποδιές των Βαρδινογιάννηδων και των «ευεργετών» με τις γόβες στιλέτο και τα χαμόγελα του συραπτικού.
Σας τα είπαμε αυτά προφορικά και τώρα γραπτά
Απευθυνόμαστε στους δημότες και τους κατοίκους του νησιού
Σας κοινοποιούμε τις ήδη προγραμματισμένες – ακυρωμένες πλέον εκδηλώσεις στην Ιχθυαγορά της Σαλαμίνας για να βγάλετε τα δικα σας συμπεράσματα.
Σάββατο 11 Ιούλη 2020 στις 19:30 στην Ιχθυαγορά του Δήμου  Σαλαμίνας.
Συμμετέχουν οι Εικαστικοί: ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΑΝΔΡΟΥΤΣΑΚΗΣ ΣΤΑΘΗΣ, ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΑΝΝΑ, ΒΑΡΕΛΑΣ ΤΑΚΗΣ, ΓΕΡΑΝΗ ΒΙΟΛΕΤΑ, ΓΚΑΡΣΤΕΑ ΕΛΕΝΑ, ΚΟΡΙΤΣΟΓΛΟΥ ΜΑΡΘΑ, ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΛΑΖΑΡΟΥ ΒΑΣΩ,  ΛΟΥΒΕΡΔΗ ΜΑΡΘΑ, ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΜΠΕΓΕΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΟΛΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΣΚΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ.
Την Κυριακή 12/7/2020. Ώρα 20:30  Οι σολίστ κιθάρας Εύα Φάμπα, Γκιώνης Ιάσων, Κορφιάτης Νίκος, Πολλάτος Γεράσιμος,  θα ταξιδεύαν τις ψυχές μας οι
«Κλασικοί διάλογοι στους δρόμους της Κιθάρας» σε ένα κιθαριστικό χρονογράφημα τριών γενεών.
Η συνέχεια του ταξιδιού το Σάββατο /18/2020. Ώρα: 19:30 με ένα τρίωρο Εικαστικό δρώμενο με το γλύπτη &  ζωγράφο Χ Δαραδήμο και την συμμετοχή σας ζωγραφίζοντας, δημιουργώντας, συζητώντας -  απατώντας στην πραξη το ερώτημα:
Μπορεί όλοι να κάνουν Τέχνη;
Μπορούν όλοι να κατανοήσουν την Τέχνη;
Δεν θα μπορούσε να έλειπε το βιβλίο.
Το Σάββατο 25/7/2020. Ώρα: 20:30 Παρουσίασή της επανέκδοσης του βιβλίου  αυτοβιογραφίας της μεγάλης μας  Σωτηρίας Μπέλλου.
«Πότε ντόρτια, πότε εξάρες»  Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας
Θα  παρουσίαζε τη «Σωτηρία» της καρδιάς μας, η θεατρική συγγραφέας  και δημοσιογράφος  Σοφία Αδαμίδου. Αποσπάσματα αφηγούνται οι ηθοποιοί Στέλιος Γεράνης και η Θεοδώρα Σιάρκου και θα σχολίαζε με το οργανάκι του συμπολίτης μας Τάσος Μπακοθάνασης
Κλείνοντας τις παράλληλες εκδηλώσεις του 20 ήμερου, το Σάββατο  1/8/2020 και  Ώρα 20:30, επιθυμούσαμε να θέσουμε ανοικτά το ερώτημα στην κοινωνία μας:
«Είναι πολυτέλεια, το ψάρι, το βιβλίο και η τέχνη;»
Τρία πρόσωπα: Ο Καπετάν Ηλίας Ανδριανός, η δημοσιογράφος και συγγραφέας  Σοφία Αδαμίδου  και ο ζωγράφος Βαρελάς Τάκης,  ο καθένας στο αντικείμενο θα καταθέταν τις απόψεις τους, αναδεικνύοντας τα κοινά χαρακτηριστικά του αντικειμένου τους, τις ιδιαιτερότητες του, αλλά και τις αξίες του κλάδου που υπηρετούν.
Μέσα στο κατακαλόκαιρο, επιθυμία μας, αλλά και επιθυμία όλων των συντελεστών του 20 ήμερου Τέχνης και πολιτισμού, ήταν η Σαλαμίνα να παραμένει μια ανοικτή αγκαλιά για τους κατοίκους της Αττικής, μια ανοικτή πρόσκληση και τόπος προορισμού να επισκεφθούν το νησί, να απολαύσουν τη θάλασσά και τις παραλίες της, τα δασάκια της, το καλό φαγητό, τα ψαράκια και να ποιούν τα τσιπουράκια τους.  
Να κάνουν μια βόλτα στην παλιά πόλη και το λιμάνι της και από εκεί να έρθουν στην Ιχθυαγορά του Δήμου, δίπλα στα ψαροκάικα, όπου το ΕΡΓΟΔΡΟΜΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ FABBRICATO θα τους πρόσφερε μια ανάσα τέχνης και πολιτισμού στο μέτρο των δυνατοτήτων του.
Δυστυχώς ταιριάζει απόλυτα στο Δήμαρχο και σε όσους συνέναισαν στην ακύρωση των 20 ήμερων εκδηλώσεων «Ψυχή Ιχθύος», ο στίχος του μεγάλου μας Μάνου Ελευθερίου «..δεν ήταν Ποιητές, το χώμα που πατούν να προσκυνούνε.»
Εμείς σας υποσχόμαστε θα συνεχίσουμε να παράγουμε καλλιτεχνικό έργο γιατί δεν παίρνουμε εντολές από κανένα.  Δημιουργήσουμε καλλιτεχνικό έργο, εμπνευσμένο πο τον τόπο μας. Πιστεύουμαι ότι αξίζει στον τόπο μας ζωή καλύτερη.
«..όπου οι ποιητές θα ψαρεύουν και οι ψαράδες θα γράφουν ποιήματα»
Εκ μέρους των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο FABBRICATO
Καλή δύναμη & Καλό καλοκαίρι στους εραστές της τέχνης και της ζωής
Βαρελάς Τάκης
Ζωγράφος
FABBRCATO / ΕΡΓΟΔΡΟΜΕΙΟΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΝΙΟΥ 2020

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/6/20 22:57

    ΝΤΡΟΠΗ σου ρε Γιωργάκη, τελικά ναι! Είσαι πολύ λίγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρίμα! Ήταν πολύ καλό για να βγει αληθινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.