Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

16 Ιουν 2020

ΑΡΑΤΟΣ - Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας Για αυτή την εβδομάδα η ομάδα μας σας προτείνει 3 φαινόμενα άξια παρατήρησης.


Το πρώτο την Παρασκευή 19 του μήνα όπου Σελήνη και Αφροδίτη θα βρεθούν σε κοντινή φαινόμενη απόσταση 2 μοίρες και 52 πρώτα, περίπου στις 5:30 το πρωί.
Το δεύτερο φαινόμενο αφορά το Θερινό Ηλιοστάσιο το οποίο θα ξεκινήσει την Κυριακή 21 του μήνα στις 5:49 π.μ. σηματοδοτώντας την πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού στο Βόρειο ημισφαίριο και την μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου. Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, και συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Και το τρίτο φαινόμενο θα συμβεί και αυτό την Κυριακή 21 του μήνα, και πρόκειται για μια δακτυλιοειδή έκλειψη Hλίου . Μια έκλειψη Hλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, οπότε αποκρύπτει εντελώς ή εν μέρει τον ηλιακό δίσκο για έναν παρατηρητή στη Γη. Μια δακτυλιοειδής έκλειψη Hλίου συμβαίνει όταν η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης είναι μικρότερη από την ηλιακή, εμποδίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του φωτός του Ήλιου κάνοντας τον Ήλιο να μοιάζει με δακτυλίδι. Μια δακτυλιοειδής έκλειψη εμφανίζεται ως μερική έκλειψη σε μια περιοχή της Γης με χιλιάδες χιλιόμετρα πλάτος.
Αυτή η ηλιακή έκλειψη θα συμβεί ένα σεληνιακό έτος μετά την έκλειψη της 2ας Ιουλίου 2019.
Όταν συμβαίνει μια ηλιακή έκλειψη, είναι σημαντικό να ληφθούν προειδοποιήσεις για την υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι επικίνδυνο να παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι μια έκλειψη χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Που θα είναι ορατή η έκλειψη
Η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική στις εξής περιοχές: Αφρική, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ασία.
Η δακτυλιοειδής έκλειψη(κάλυψη άνω του 95% του ηλιακού δίσκου) θα είναι ορατή σε: Κεντρική Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότια Ασία(Πακιστάν, Ινδία, Κίνα) και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η έκλειψη θα είναι ορατή σε ολόκληρη την Ελλάδα ως μερική. Η κάλυψη του ηλιακού δίσκου από την Σελήνη δεν θα ξεπεράσει το 20%, με την καλύτερη παρατήρηση να είναι στο Καστελόριζο (19,6%), ενώ στην Βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει το 10%.
Το φαινόμενο της έκλειψης θα αρχίσει για την περιοχή της Αθήνας στις 07:48 π.μ. και θα τελειώσει στις 09:10 π.μ.
Καλές παρατηρήσεις με καθαρούς ουρανούς
Πηγές:
Stellarium 

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/6/20 14:23

    Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει η Liberation, όσοι είναι κάτω των 20 ετών έχουν τις μισές πιθανότητες να αρρωστήσουν από την Covid 19 απ' ό,τι οι υπόλοιποι. Συγκεκριμένα, μόνο το 21% όσων είναι ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών αναπτύσσει συμπτώματα αν κολλήσει τον ιό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 70 χρόνια ανέρχεται στο 69%. Αυτό δείχνει και ότι τα παιδιά παίζουν τελικά μικρό ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού, τουλάχιστον με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, κι ενώ η συζήτηση για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία καλά κρατεί σε πολλές χώρες.

    Το θέμα είναι, βέβαια, ότι 1 στους 3 ηλικιωμένους και 8 στους 10 παίδες / έφηβοι δεν αρρωσταίνουν από την ασθένεια Covid 19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό ανθρώπων (80%) δεν νοσεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μετά από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Το 20% θα νοσήσει ήπια, ενώ 1% εξ αυτού, δηλαδή, 0,2% συνολικά, θα χρειαστεί ίσως και νοσηλεία στην εντατική. Παρά το γεγονός αυτό τα ΜΜΕ τρομοκρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια τον κόσμο με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Καμία σχέση, βέβαια, με την τρομοκρατία που επικρατεί δυστυχώς ακόμα με τον κορωνοϊό. Και το χειρότερο είναι ότι αμελήθηκε παγκοσμίως η θεραπεία πολύ σοβαρότερων ασθενειών από την Covid 19, εξαιτίας της μεσαιωνικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Θα κινδυνεύσουν ή και θα χαθούν οι ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έλαβαν έγκαιρα την απαραίτητη θεραπεία για σοβαρές ασθένειες ή δεν διαγνώστηκαν με σοβαρές ασθένειες.

    Είναι έγκλημα αυτό που έγινε τους τελευταίους μήνες και φαίνεται ότι θα μείνει δυστυχώς χωρίς τιμωρία. Όπως και όλα τα σοβαρά εγκλήματα, άλλωστε, σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει δικαιοσύνη.
    https://www.liberation.fr/direct/element/les-moins-de-20-ans-ont-deux-fois-moins-de-risques-detre-infectes-par-le-coronavirus-selon-une-nouve_115019/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/6/20 14:26

    Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν οδηγήθηκαν σε ακραία φτώχεια από τη μεσαιωνική αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τουλάχιστον η επιμονή του άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Marcus Rashford εξασφάλισε ότι θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι η διανομή σχολικών γευμάτων σε 1,3 εκ. παιδιά φτωχών οικογενειών στη Βρετανία, όπως αναφέρει ο Guardian. Αρχικά, η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να επεκτείνει και για τη θερινή περίοδο το πρόγραμμα των 120 εκ. στερλινών, αλλά ο Boris Johnson έκανε τελικά στροφή 180 μοιρών και συνεχάρη και τον 22χρονο διεθνή Άγγλο ποδοσφαιριστή, κάτι που έκαναν και πολλοί άλλοι πολιτικοί, αλλά και αντίπαλοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, όπως η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε η τοποθέτηση του Kevin Courtney, γενικού γραμματέα του Συνδικάτου Εθνικής Εκπαίδευσης, που υποστήριξε ότι "η βοήθεια προς τους ευάλωτους ανθρώπους θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον περιορισμό της επιδημίας, διότι ο κορωνοϊός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά η φτώχεια δεν είναι".

    Ο ίδιος ο Rashford που πέρασε δύσκολα και φτωχικά παιδικά χρόνια, ευχαρίστησε όσους ένωσαν τις φωνές τους με τη δική του, διότι "δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε αν είμαστε ενωμένοι". Ρόλο στο συνεχίσει η κυβέρνηση να επιχορηγεί με 15 στερλίνες τη βδομάδα κάθε μαθητή άπορης οικογένειας και στη Σκωτία και την Ουαλία, ενώ το ίδιο θα κάνει και η Β. Ιρλανδία εφόσον βρει τα χρήματα, έπαιξε και η πρόθεση των Εργατικών να φέρουν το ζήτημα προς ψήφιση στο κοινοβούλιο. Σε μία τέτοια περίπτωση, τουλάχιστον 30 βουλευτές των Συντηρητικών θα ψήφιζαν κατά της κυβέρνησης, αν δεν άλλαζε στάση. Σύμφωνα με την Επίτροπο για τα Παιδιά στην Αγγλία Anne Longfield άλλα 4 εκ. παιδιά ζουν σε καθεστώς φτώχειας στη χώρα, ένας αριθμός που μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

    Γιατί οι άνθρωποι είμαστε αναλώσιμοι. Σαν το πολυάριθμο κοπάδι σαρδέλες που είδα την Τετάρτη στα θολά από τον δυτικό άνεμο νερά. Ήταν τόσες πολλές, που μέχρι να τις πλησιάσω, νόμιζα ότι περνούσε κάποιο σύννεφο, έτσι όπως είχε σκοτεινιάσει η θάλασσα. Και είχε και αθερίνα, εκτός από σαρδέλες, αλλά και σαργούς, κακαρέλους, μουρμούρες, κοκάλια και τσιπούρες. Και τις προάλλες είχε κι έναν μεγάλο σκαρμό. Αλλά δεν έχω πλέον υποβρύχια μηχανή για να φωτογραφίσω τον συναρπαστικό βυθό. Αλλά και τον αφρό, όπου τα μελανούρια έχουν αρχίσει να κάνουν με τις καλόγριες και τα γαϊτανούρια τα καθιερωμένα τους καλοκαιρινά χορευτικά. Και φάνηκαν και μερικές επίσης καλοκαιρινές ζαργάνες πρόσφατα στα επιφανειακά νερά. Τουλάχιστον στο απέραντο γαλάζιο έχει έρθει το καλοκαίρι.
    https://www.theguardian.com/politics/2020/jun/16/boris-johnson-faces-tory-rebellion-over-marcus-rashfords-school-meals-call

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/6/20 07:50

    10/6/20 13:43
    ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν.Δ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.. Προς απάντηση και αποκατάσταση της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων όπως έγιναν και όχι όπως γράφτηκαν σε αναληθή και επαίσχυντα σχόλια που αφορούν το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από την τοπική οργάνωση Ν.Δ Σαλαμίνας, έχω να πω πως εγώ προσωπικά και με πρωτοβουλία δική μου προέβη στην κίνηση αυτήν λόγω καταστροφής της σημαίας από άσχημες καιρικές συνθήκες. Η αποκατάσταση δεν ήταν άμεση λόγω καθυστέρησης της παραγγελίας. Λυπάμαι που για ακόμα μια φορά όλο αυτό χρησιμοποιήθηκε με λασπολογία και σκοπό την εξυπηρέτηση ευτελών σκοπών από τους γνωστούς άγνωστους με στόχο να αμαυρώσουν την Τ.Ο και ιδιαιτέρως το πρόσωπο της προέδρου. Τέλος καταδικάζω οσα γράφτηκαν για οποιοδήποτε άλλων κινήτρων η σκοπιμοτήτων που αφορούν την κίνηση αυτή διότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση η αλήθειας επί αυτού ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν.Δ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ



    SALAMIS-NEWS10/6/20 14:57
    κα Ευγενία, μια φωτογραφία χίλιες λέξεις τώρα εκ των υστέρων προφήτης δε λέει κα Ευγενία από δικαιολογίες... χορτάσαμε.
    Εσείς για όλες τις μέχρι τούδε ανθελληνικές δηλώσεις των κομματικών σας ταγών προβήκατε σε κάποιες δυναμικές ενέργειες ναί ή όχι;
    Αυτή είναι η ουσία κι όλα τ' άλλα να 'χαμε να λέγαμε καρύδια να κουρεύαμε


    7/6/2020 γράφτηκαν σχόλια στα blog salamis news και salamina press Όπως και φωτο από την τοπική ΝΔ Σαλαμινας και την σημαια να λείπει από 1/6/2020
    Κυρια Μιχαλαρου πόσο ευθύς αμέσως την αναντικαταστησατε?
    Μην κοιτάτε να καλύψετε τα ακαλυπτα
    Η σημαία ανέβηκε στην τοπική 10/6/2020το απογευμα
    Όλοι έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας και βλεπουμε
    Δεν ντρέπεστε να κοροιδευετε τον κοσμο?
    Αυτός είναι ο σεβασμός απέναντι τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/6/20 08:24

    Καπετάνακη θυμάσαι προεκλογικά επί 6 μήνες που έπαιρνες τηλ 20 φορές το 24ωρο τον δημαρχο μας και τον παρακαλάγες να σε βάλει στο συνδυασμό?
    Και του έλεγες ποιος είσαι λες και δεν ήξερε τι κουμασι εισαι
    Και για αυτό και δεν σε έβαλε ποτέ στο ψηφοδέλτιο του
    Χαχαχαχα θυμάσαι που του έλεγες εγώ έχω 1000 σταυρους και θα σε βγάλω δημαρχο
    Τελικά κατεβηκες με την Ναννου και πήρες 158 ψηφους
    Τους υπόλοιπους ακόμα τους ψάχνεις?
    Ωρεεεεεεεε ούτε οι 5000 Κρητικαροι δεν σε ψήφισαν που υπάρχουν στο νησι?????????
    Από πιλοτικές κατρακυλες πας καλά από το κακό στο χριροτερο
    Παρακαλά για καμιά διορισμενη θέση γιατί εκλεγμένη δεν θα ξαναδεις
    Και γλύψε τον πρόεδρο του Αία γιατί σύντομα έρχεται η κατρακύλα σου και εκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.