Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

9 Ιαν 2019

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΠΟ 01/01/2019


Σύμφωνα με το ν.4520/2018 και την υπ΄ αρ. Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202/28-12-2018 (ΦΕΚ Β΄5855) ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών,  από 1-1-2019 ανατίθεται στον ΟΠΕΚΑ (Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)  η αρμοδιότητα χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, η οποία, μέχρι 31-12-2018 ασκείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.
Η αίτηση υποβάλλεται μέσω των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων ή των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αιτούντα.  

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης έχει ως εξής: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ ή στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων γνωρίζοντας τον ΑΜΚΑ τους και έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα (ή διαβατήριο σε περίπτωση υπηκόου άλλου κράτους ή σε περίπτωση που είναι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, τα αντίστοιχα προβλεπόμενα νομιμοποιητικά έγγραφα) και ένα αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο ο αιτών είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος (ανεξαρτήτως σειράς).
Για τους δημότες Σαλαμίνας βέβαια ισχύει μόνο η πρώτη περίπτωση, δηλαδή η προσέλευση σε υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ, καθώς ο Δήμος μας ΔΕΝ διαθέτει Κέντρο Κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι, τα ΑμεΑ που πρόκειται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ή ανανέωσης του επιδόματός τους, θα πρέπει να απευθύνονται σε υπηρεσίες εκτός νησιού με την ταλαιπωρία και το κόστος που αυτό συνεπάγεται, για μια διαδικασία που θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί σε  λίγα λεπτά στον τόπο διαμονής τους.
Σαράντα πέντε (45) Κέντρα Κοινότητας ιδρύθηκαν και λειτουργούν στην Αττική, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Αττικής. Ο στόχος του κέντρου κοινότητας είναι η παροχή υπηρεσιών, όπως υποδοχή - ενημέρωση - υποστήριξη, συνεργασία με υπηρεσίες και δομές (παραπομπές κτλ), παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, άνεργους, μετανάστες, ΑμεΑ κ.α. Προφανώς για τη δημοτική αρχή οι παραπάνω ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δεν αποτελούν προτεραιότητα.
Η διασύνδεση των πολιτών με τα δικαιώματά τους, για την κάλυψη πρωταρχικών αναγκών (σίτισης, στέγασης, ενέργειας, πρόνοιας, ασφάλισης, περίθαλψης, οικονομικής ενίσχυσης, απασχόλησης, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, άθλησης, δημιουργικής απασχόλησης, πολιτιστικής έκφρασης) είναι «ψιλά γράμματα» για τους ασκούντες εξουσία στο δήμο μας.
Για το ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, κάθε δράση προώθησης της κοινωνικής συνοχής αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.