Σαλαμίνα, 9.11.2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όπως
και στην πρώτη φάση της πανδημίας ο Δήμος Σαλαμίνας είναι ΕΔΩ για τους
κατοίκους του.
Ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες με αδυναμία μετακίνησης μπορούν καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα) να απευθύνονται στην Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου στα τηλ. 2132027581 και 2132027582 καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση covid@salamina.gov.gr για οποιαδήποτε επείγουσα ανάγκη τους, όπως αγορά και παράδοση φαρμάκων, αγορά και παράδοση τροφίμων, συναλλαγές με τον Δήμο κ.α.).
Πρόκειται
για την επέκταση και εμπλουτισμό των υπηρεσιών του Δήμου και κατά την δεύτερη
καραντίνα, ιδιαιτέρως στους συμπολίτες μας με αδυναμία εξυπηρέτησης.
Ο Δήμος Σαλαμίνας στέκεται και αυτή τη φορά
δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, δημιουργώντας νέες συνθήκες, ευνοϊκές και
ποιοτικές και με σεβασμό στον κάθε πολίτη του νησιού, συμβάλλοντας στην αποφυγή
άσκοπων μετακινήσεων, λύνοντας προβλήματα της καθημερινότητας.
Τέλος,
σημειώνουμε ότι τα αιτήματα θα εξετάζονται από την Υπηρεσία μας και θα
διευθετούνται ανάλογα με το επείγον της κάθε περίπτωσης.
Εκ του Γραφείου Τύπου
60 ημέρες είναι το πρωτοσέλιδο και η κυρία δεν έχει την ευαισθησία να ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς που κοροϊδεύε τοσα χρονια ότι ήταν παιδιατρος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά αν είχε ευαισθησίες θα είχε δημοσιεύσει το πτυχίο της και θα είχε κάνει και μηνυσαρα στον εκδοτη
Τα συμπεράσματα δικά σας......
με πόσες διαφορετικές προσωπικές σφραγιδες λειτουργούσα τε όταν ήσασταν εργαζόμενη στο Κ. Υγείας Σαλαμίνας με την ειδικότητα της Γενικης Ιατρικης και ΓΙΑΤΙ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα το Σκαι μιλάει για τον Πολάκη που έτρωγε σε σπίτι με 7 ατομα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την τοπική ΝΔ Σαλαμινας που την είχε πρωτοσέλιδο το DOCUMENTO τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και οι τοπικες εφημερίδες και τα μεγάλα site του νησιου που ήταν μαζεμένα 12 άτομα μαζί και κολλητά ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς καμία απόσταση και με τις μάσκες στα χέρια και έβγαζαν φωτο και τις ανέβαζαν στα προσωπικά τους προφίλ
Αλήθεια το κόμμα έκανε κάτι για αυτό? Η εκεί ο ιός δεν κολλάει?
Η ανταρσία βρίσκεται σε εξέλιξη με το πλοίο έτοιμο να αναχωρήσει, υπό το βάρος τόσο του περιορισμένου χρόνου που είχε το πλήρωμα να βγάλει το πλοίο από τον όρμο της Ελευσίνας και της αποστολής αυτοκτονίας που είχε μπροστά του, όσο και υπό το βάρος της σκέψης ότι οι συμμετέχοντες ήταν πλέον στασιαστές εν καιρό πολέμου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μετέπειτα ζωή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ περιπέτεια για το θωρηκτό αρχίζει λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στο ημερολόγιο καταγράφεται κάθε λεπτομέρεια
ώρα 00.55 Εις τάξιν απάρσεως. Λύσαμεν σημαντήρας. Εν Ελευσίνι εγκαταλείφθη Α΄ ατμάκατος, Α΄ λέμβος, μια άκατος και άν άμμα εφέδρου αγκύρας λόγω επισπεύσεως κινήσεων πλοίου ώρα 00.58 Πρόσω. Κατευθυνόμεθα στενόν Λέρου – Κυράς. ώρα 01.28 Διάπλους μεγάλου ναυστάθμου. ώρα 01.55 Κράττει έξωθι φράγματος Ψυτταλείας-Κυνοσάργους. Αναμένωμεν ανέωξιν φράγματος. Αιτηθείσα δεν επραγματοποιήθη. Ελήφθη απόφασις όπως το φράγμα ανοιχθή δια των μέσων του πλοίου. ώρα 02.05 Καθαίρεσις ακάτου. Εργασία ανεώξεως θύρας φράγματος.
Τα νέα έχουν φτάσει στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (αρχηγός Α. Σακελλαρίου, αρχηγός Στόλου Ε. Καββαδίας) που πανικόβλητο προσπαθεί να κρατήσει το πλοίο μέσα στον όρμο και ξεκινά μία δραματική επικοινωνία σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί ο απόπλους.
Το πλήρωμα ωστόσο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει.
Τα σήματα του Αβέρωφ στην επικοινωνία του με το ΓΕΝ είναι αποκαλυπτικά.
Από ΑΓΕΝ προς Αβέρωφ “Εν ονόματι κινδυνευούσης πατρίδος εξορκίζω υποταγήν και επιζητώμεν μεταφοράν στόλου εις Αλεξανδρείαν. Μονομερής ενέργειά σας αποτελεί προφανή κίνδυνον καταστροφής πλοίου από εχθρών ίσως και φίλων. Αγκυροβολήσατε” 02.57 Από Αβέρωφ προς ΑΓΕΝ “Άπαντες εν τω πλοίω επιθυμούσι συνέχισιν πλου. Παρακαλώ επιτρέψατε” 03.03 Από Αβέρωφ προς ΑΓΕΝ “Άπαντες εν τω πλοίο επιθυμούσι επιβή υπουργός και ΑΓΕΝ.” 03.07 Από ΑΓΕΝ προς Αβέρωφ “Πλους αδύνατος άνευ κανονικώς συγκροτημένου προσωπικού. Ασφαλώς γίνετε στόχος των πυροβόλων των συμμάχων. Καταστροφή σας βεβαία άνευ συνοδείας δι ην συνεννοούμεθα μετά συμμάχων. Εξορκίζω αγκυροβολήσατε και ομονοήσατε. Αποστέλλω κυβερνήτην” 03.15 Από ΑΓΕΝ προς Αβέρωφ “Κρατήσατε. Πλοίου επιβή πλοίαρχος Βλαχόπουλος”
Οι επιτελείς του ΓΕΝ καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν το πλοίο και το πλήρωμα που ουσιαστικά έχει κάνει μια ανταρσία επειδή θέλει να πολεμήσει.
Προκειμένου να έχει τον έλεγχο της κατάστασης , όσο μπορεί, το ΓΕΝ υποχρεώνεται να αποστείλει κυβερνήτη στο καράβι νομιμοποιώντας ατύπως αλλά ουσιαστικά την κίνηση του πληρώματος.
03.51
Από Αβέρωφ προς ΑΓΕΝ
“Διαδρομούμεν μεταξύ Φλεβών-Μυρμήγκια εν αναμονή διαταγής” 04.10 Από ΑΓΕΝ προς Αβέρωφ “Επιθυμία πρωθυπουργού Αβέρωφ να μη βληθή”
Ημερολόγιο πλοίου ώρα 04.30 ”Επέβη ο κυβερνήτης πλοίαρχος Βλαχόπουλος υπό τας ζωηράς επευφημίας των ανδρών του πληρώματος. Κατευθυνόμεθα προς Ζούρβαν πλέοντες ελίγδην.”
04.45 σήμα από Αβέρωφ προς ΑΓΕΝ “Σήμα σας 04.40 διατάξατε που επαναπλεύσωμεν. Επανάπλους Ναύσταθμον επικίνδυνος ίσως λόγω ναρκών. Αβέρωφ πειθαρχεί διαταγάς σας.” Πλωτάρχης Δαμηλάτης.
07.45 από Αβέρωφ προς ΑΓΕΝ “Πάντες πειθαρχούν. Πλέομεν Αργολικόν όπου αναμένωμεν διαταγάς υμών.
ΑπάντησηΔιαγραφή08.55 Από ΑΓΕΝ προς Αβέρωφ “Ο θεός μαζί σας. Συνεννοούμαι με συμμάχους δια πλουν σας. Αναφέρατε στίγμα, ώραν, ταχύτητα και από ποιόν εκ των διαύλων Κρήτης θα πλεύσετε προς Νότο προς ειδοποίηση συμμάχων.”
ΤΟ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ «ΣΤΑΣΙΑΣΤΩΝ»
Το Αβέρωφ έφτασε στη Σούδα την άλλη μέρα στις επτά το πρωί όπου εκεί ενώθηκε με τον υπόλοιπο ελληνικό και αγγλικό στόλο και συνέχισε το ταξίδι του προς την Αλεξάνδρεια.
Το γεγονός ότι το Αβέρωφ υπάρχει μέχρι σήμερα οφείλεται κυρίως στους Διαμαντή και Ηλιομαρκάκη και στο Δαμηλάτη που πήρε την απόφαση στην πιο κρίσιμη στιγμή.
Η ιστορία όμως στη συνέχεια στάθηκε σκληρή με τους πρωταγωνιστές της ανταρσίας.
Αν και η επιχείρηση ήταν επιτυχημένη και ατύπως μεν αλλά ουσιαστικά νομιμοποιήθηκε από το υπουργείο Ναυτικών, στην Αλεξάνδρεια, συνεστήθη με προτροπή των Άγγλων ναυτοδικείο.
Τον επόμενο χρόνο ο Ηλιομαρκάκης αποτάχθηκε και ο Διαμαντής τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Το 1948 ζήτησε παραίτηση η οποία δεν του δόθηκε.
Μέχρι την επανάκλησή του κατέφυγε στο Χαρτούμ, στην ελληνική παροικία, η οποία τον τίμησε σαν ήρωα. Αργότερα παρασημοφορήθηκε για την πράξη του με τον σταυρό πρώτης τάξης.
Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Βλαχόπουλος θα πνιγεί μαζί με τη σύζυγό του.
Ο Δαμηλάτης θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση το 1952.