Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

27 Νοε 2020

Την αναστολή της διαδικασίας θεσμοθέτησης των Π.Ο.Α.Υ. ζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής


Με μια ιστορικής σημασίας Απόφασή του στις 25.11.2020, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης δημιουργίας ιχθυο-βιομηχανικής ζώνης (Π.Ο.Α.Υ.) στον Πόρο και υιοθέτησε πλήρως τα αιτήματα του Δήμου Πόρου, αλλά και άλλων παράκτιων Δήμων της χώρας, σχετικά με την αναστολή και την άμεση αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών. Ειδικότερα, το Περ. Συμβούλιο, εκτός από το ρητό ΟΧΙ στην Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου (το οποίο βεβαίως δεν είναι δεσμευτικό για το Υπ. Περιβάλλοντος), ζητάει από την κυβέρνηση τα εξής:

1) την αναστολή κάθε διαδικασίας ίδρυσης Π.Ο.Α.Υ.,

2) την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαβούλευση για την επικείμενη (το 2021) αναθεώρηση του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών,

3) Την προηγούμενη θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο χώρο όπως υποχρεούται η χώρα μας,

4) Για την αδειοδότηση ιχθυοτροφείων, την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. και τον χωροταξικό σχεδιασμό για τις Υδατοκαλλιέργειες, να είναι αναγκαία προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους Δήμων και Περιφερειών.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του ομόφωνου Ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, ενώ εξέθεσε το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την διαρκή νομιμοποίηση της διαχρονικής παραβατικότητας του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων και διοικητικών πράξεων. Επίσης αναφέρθηκε ονομαστικά σε διαχρονικά φαινόμενα «επίσημης διαπλοκής» παραγόντων του κλάδου με τα αρμόδια Υπουργεία, σε αντιδιαστολή με την πλήρη περιφρόνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της από την Πολιτεία.

Η Απόφαση του ΠΕ.ΣΥ. Αττικής αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία επειδή ψηφίστηκε «σχεδόν ομόφωνα» (πλην του Θ. Τζήμερου) από όλες τις παρατάξεις της Περιφέρειας Αττικής, η οποία και είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά της χώρας. Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για την διάσωση των παράκτιων περιοχών της χώρας και για την απόδοση στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ρόλου που δικαιούνται με βάση το Σύνταγμα. Ο Δήμος Πόρου συγχαίρει όλες τις παρατάξεις και συμβούλους που ψήφισαν την Απόφαση και πρωτίστως τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και τον συν-εισηγητή Ν. Παπαδάκη, για την ξεκάθαρη στάση τους, η οποία αποδεικνύει ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα σε ένα παιχνίδι που φαίνεται στημένο και σε ένα πολιτικό σύστημα που σπάνια καταφέρνει να εκφράσει γνήσια την βούληση της βάσης.

Πλέον, οι Δήμοι και οι κοινωνίες των 25 περιοχών -πέραν του Πόρου- στις οποίες το Υπ. Περιβάλλοντος θεσμοθετεί ιχθυο-βιομηχανικές ζώνες, θα πρέπει να υιοθετήσουν όμοια Ψηφίσματα και να αξιώσουν την ψήφισή τους και από τα αντίστοιχα Περιφερειακά Συμβούλια, ενώ όμοιες Αποφάσεις θα πρέπει να λάβουν και οι κεντρικές Ενώσεις των Δήμων και των Περιφερειών.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/11/20 16:24

    Στην φωτο της εφημερίδας βλέπουμε ολοκάθαρα την σφραγίδα ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Κ.Υ Στην πραγματικότητα ΟΥΤΕ παιδίατρος του κέντρου υγείας ήταν γιατί στα χαρτιά ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ήταν γενικός Ιατρός του Κεντρου Υγείας ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ιδιώτης ιατρός διότι στα κέντρα υγείας οι εργαζόμενοι ιατροί ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ να χουν ιατρεία έξω από αυτά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/11/20 09:56

    Ο Τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΆΝΝΗΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ ΜΙΛΆ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΊΩΝ ΒΗΜΑ
    ΣΤΟ ΠΡΏΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΝΑΦΈΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΎ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΆΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
    ΑΞΊΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.