Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

14 Μαρ 2018

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 120 ΧΡΟΝΙΑ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΙΑΚΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ


Υπεγράφη, χτες, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου και του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη που αφορά στη διενέργεια καλλιτεχνικού διαγωνισμού για την ανέγερση Μνημείου ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ για τους Συμιακούς σφουγγαράδες, οι οποίοι με περισσή τόλμη και αυτοθυσία ανακάλυψαν, ανέσυραν και παρέδωσαν τα ευρήματα του σημαντικότερου και διασημότερου «ΤΥΧΕΡΟΥ» αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Με τον τρόπο αυτό θα αποδοθεί ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ στους Σφουγγαράδες από την Σύμη για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην ανεύρεση, ανέλκυση και παράδοση των αρχαιολογικών ευρημάτων και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που αποτελεί την «Ακρόπολη της Τεχνολογίας», κατά τον Αντιπεριφερειάρχη.
Κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης ο Γεώργιος Κρητικός Νεοφώτιστος έχασε τη ζωή του και ακόμα δύο δύτες έμειναν παράλυτοι δια βίου.
Η προσφορά των Δυτών αυτών στο Έθνος είναι διαχρονικά ανεκτίμητη αφού όχι μόνο ανέδειξαν τον μεγάλο αυτό αρχαιολογικό θησαυρό αλλά έθεσαν και την ίδια τους τη ζωή στην υπηρεσία της Πατρίδας αποτελώντας παράδειγμα ανιδιοτέλειας, εντιμότητας και προσφοράς για όλες τις επερχόμενες γενεές.
Ο κ. Χατζηπέρος έχει προτείνει την ανέγερση ενός παρόμοιου μνημείου και στη γενέτειρα των σφουγγαράδων, στη Σύμη.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/3/18 14:35

    Να τιμήσεις και το γιαννάκι που τα σφουγγάρισε όλα στο δήμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/3/18 17:15

    Δεν έχουν ανάγκη από την Περιφέρεια Αττικής, οι σφουγγαράδες της ΣΥΜΗΣ. Την τιμή την κατωχειρωσαν μόνοι τους αιώνες πριν όταν βουτούσαν χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και δεν γυρνούσε κανεις πίσω.Οποίος έχει παει στην ΣΥΜΗ έστω και μια φορά μαθαίνει ΙΣΤΟΡΙΑ από τους απογόνους. Και όταν πέρασε ο καιρός και σιγά σιγά βουτούσαν με τυπική ασφάλεια για την ζωή τους αλλά και ως σήμερα με σύγχρονα μέσα έχουν και παλι απώλειες. ΣΥΜΙΑΚΟΙ ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΦΑΝΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΡΚΕΤΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.