Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

13 Μαρ 2018

Λαϊκή Ενότητα «Άνθρακες ο θησαυρός»


  • Μόνο 2,5 εκ. ευρώ θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ζημιές στην ΚΩ από τους καταστροφικούς σεισμούς, και αυτό αν η κυβέρνηση αποστείλει ικανοποιητικές διευκρινίσεις.
  • Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.

«Άνθρακες ο θησαυρός».
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε φάκελο στη Κομισιόν που υπολογίζει τις άμεσες ζημιές από τους καταστροφικούς σεισμούς στη ΚΩ τον Ιούλιο του 2017 στα 101 εκ ευρώ η Κομισιόν προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά για την αποκατάσταση των ζημιών μόλις με 2,5 εκ ευρώ την Ελλάδα.

Αυτό απαντάει η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή.
Ποιο συγκεκριμένα σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Έλληνας ευρωβουλευτής  ζητούσε να πληροφορηθεί  «σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης στήριξης» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Το νησί της Κω, όλο αυτό το διάστημα, με δικές του αποκλειστικά δυνάμεις, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό, χωρίς να διαθέτει όμως την οικονομική δυνατότητα να κλείσει όλες τις «πληγές» που άνοιξε ο σεισμός, αφού, για παράδειγμα, 3 σχολεία ακόμη παραμένουν κλειστά, ενώ και οι ζημιές στις λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί».
Στην απάντηση της η Κομισιόν αφού αναφέρει ότι «Η Ελλάδα δήλωσε συνολικές άμεσες ζημίες που ανέρχονται σε 101 εκατ. ευρώ περίπου» τονίζει επισημαίνοντας ότι  «Ενώ η αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει εν μέρει τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές, εντόπισε μια σειρά ζητημάτων, ιδίως σε σχέση με την αιτιολόγηση για τα ποσά των ζημιών που δηλώθηκαν για τον λιμένα και για την πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία απαιτούν περαιτέρω διευκρίνιση».
Καταλήγοντας στην απάντηση της η Κομισιόν «προσγειώνει ανώμαλα» όσους πίστευαν σε ουσιαστική οικονομική βοήθεια διευκρινίζοντας  ότι «Για τις περιφερειακές καταστροφές όπως στην περίπτωση της Κω, η οικονομική βοήθεια ανέρχεται σε 2,5 % των συνολικών άμεσων ζημιών», δηλαδή περίπου 2,5 εκ ευρώ αν τελικά εγκριθούν.
Ολόκληρη η απάντηση της Κομισιόν έχει ως έξης :
Απάντηση της κ. Creţu
εξ ονόματος της Επιτροπής
(9.3.2018)
Η Επιτροπή εξέτασε την αίτηση της Ελλάδας για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τον σεισμό στην Κω. Η Ελλάδα δήλωσε συνολικές άμεσες ζημίες που ανέρχονται σε 101 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων σχεδόν 48 εκατ. ευρώ αφορούν ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά (το μεγαλύτερο ενιαίο ποσό) και 43 εκατ. ευρώ αφορούν ζημιές στη δομή του λιμένα. Όλες οι άλλες ιδιωτικές και δημόσιες ζημίες που δηλώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των επειγουσών επεμβάσεων και της επείγουσας στέγασης, ανέρχονται σε λίγο παραπάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ η αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει εν μέρει τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές, εντόπισε μια σειρά ζητημάτων, ιδίως σε σχέση με την αιτιολόγηση για τα ποσά των ζημιών που δηλώθηκαν για τον λιμένα και για την πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία απαιτούν περαιτέρω διευκρίνιση. Οι δαπάνες που σχετίζονται με τις ζημιές αυτές αντιπροσωπεύουν το 90 % του συνόλου της αίτησης. Ως εκ τούτου, στις αρχές του 2018 η Επιτροπή απέστειλε επιστολή προς τις ελληνικές αρχές, για να λάβει διευκρινίσεις, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της αίτησης.
Όταν οριστεί το ποσό των συνολικών άμεσων ζημιών και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης, η Επιτροπή προτείνει στη βάση αυτή ένα ποσό οικονομικής βοήθειας που πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μέσω της έγκρισης διορθωτικού προϋπολογισμού. Για τις περιφερειακές καταστροφές όπως στην περίπτωση της Κω, η οικονομική βοήθεια ανέρχεται σε 2,5 % των συνολικών άμεσων ζημιών. Η Επιτροπή αναμένει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2018.
13.3.2018
Το Γραφείο Τύπου

9 σχόλια:

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ13/3/18 19:56

    "... μου χρωστάς δε σου χρωστάω, έχε γειά σε χαιρετάω και το δρόμο μου τραβάω... ", βοήθεια ζητάμε και όχι δωρεά. Και επειδή, εδώ που τα λέμε δε μας πολυεμπιστεύονται, ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις. Πουθενά δεν προκύπτει ότι αρνούνται. Καλό θα 'ηταν να μας τα έδιναν όλα και αμέσως, αλλά τί να κάνουμε, " το μή χείρον βέλτιστον " και προσπα-θούμε για κάτι ακόμα καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/3/18 20:16

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/3/18 22:28

    Δημήτρη τι εννοείς ;;;Ποιόν εκπροσωπείτε ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/3/18 10:40

    Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η -- Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η-- Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η
    ΕΤΣΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.
    Αγαπητοί συμπολίτες αν θέλετε να δείτε πως ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ τον Δήμο μπείτε στην Διαύγεια του δήμου Σαλαμίνας και πατήστε την Α.Δ.Α Ω1Ξ1ΟΞΑΚ-ΑΗ3 (το Ο είναι όμικρον)
    Μπράβο στο πρόεδρο και στα μέλη του Λιμενικού Ταμείου που το καταψήφισαν.
    Όσο γιά τον ιδιοκτήτη της τεχνικής εταιρίας Τρα.β.λό.πουλο (sud) ακόμη κλαίει μαζί με τον δήμαρχο Μηνάρα.κο που τους χάλασαν την αρπαχτή των 10.οοο ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/3/18 12:56

      Εύγε στο νυν ΔΣ του ΛΤ.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/3/18 16:35

      Αν έχεις από αυτά, γράψτα επώνυμα γιατί και ο τραυλός και ο μηνάς ασχολούνται μόνο με άντρες, όχι με ντιγκιντάκηδες σαν εσένα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος15/3/18 11:26

      Σιγά ρε άντρα από πότε τα αγγούρια πηδάνε μόνα τους;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος15/3/18 11:34

      Ναι δε λέω κάπως έτσι, δε μας είπες όμως Αργύρη μου εσύ πως κλέβουν σήμερα στο ΔΛΤΣ???
      Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε και τα δικά σας και φυσικά δεν περιμένω να μας πεις, όμως, πίσω έχει αχλάδα την ουρά.
      Κάτι ξέρεις εσύ από αχλάδα και πίσω έτσι;
      Αναμείνατε στο ακουστικό σας, ΔΕΣΜΕΥΣΗ

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος15/3/18 02:03

    Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.